۱۴ آذر ۱۴۰۱ - ۲۳:۰۷
کد خبر: 55965
باورهای اشتباه در سوختگی‌ها

سرپرستار بخش سوختگی بیمارستان ۱۵ خرداد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به برخی از اقدامات غلط در مصدومیت ناشی از سوختگی اشاره کرد و گفت: در زمان بروز سوختگی خصوصا در سوختگی‌های درجه دو و بالاتر اقدام اولیه رساندن مصدوم به مرکز درمانی است.

به گزارش آتیه‌آنلاین به نقل از ایسنا، حسن‌بیگی - کارشناس ارشد پرستاری، با تاکید بر لزوم پرهیز از انجام رفتارهای غلط در بروز سوختگی گفت: اگر پوست‌تان دچار سوختگی و در ادامه تاول زدگی شد، به هیچ عنوان اقدام به قیچی یا ترکاندن تاول نکنید، تاول‌های ناشی از سوختگی‌های شدید تنها در مراکز درمانی و با تیغ‌های مخصوص تخلیه می‌شود.

سرپرستار بخش سوختگی بیمارستان ۱۵ خرداد همچنین با تاکید بر عدم استفاده از یخ، خمیردندان، روغن‌مایع و سیب زمینی یا هر درمان خودسرانه در سوختگی‌های سطحی، افزود: در سوختگی‌های سطحی در گام اول محل سوختگی را با آب ولرم شست‌و شو دهید و سپس از پمادهای ضد سوختگی معتبر استفاده کنید.

وی با بیان این‌که سوختگی جراحت پوستی یا غشای مخاطی است که در اثر سرما یا گرمای بیش از حد، جریان‌های الکتریکی یا برخورد با مواد شیمیایی رخ می‌دهد، افزود: غشای مخاطی شامل دهان، التهاب ملتحمه و مجاری راه‌های هوایی است.

سرپرستار بخش سوختگی بیمارستان ۱۵ خرداد با اشاره این‌که سوختگی یکی از حوادث شایع به‌حساب می‌آید که سلامت و یا در مواردی جان افراد را تهدید می‌کند، اظهار کرد: اگر از ساختار پوست و میزان آسیب در زمان سوختگی آگاهی داشته باشید، می‌توانید بروز آسیب‌های جدی به پوست را کاهش دهید.

حسن‌بیگی به عوامل ایجاد کنند سوختگی‌ها اشاره کرد و گفت: سوختگی‌ها به انواع مختلف سوختگی شیمیایی، الکتریکی، گرمایی، استنشاقی و سوختگی با مایعات داغ تقسیم بندی می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که در زمان بروز سوختگی چه میزان از لایه‌های پوست آسیب می‌بیند، توضیح داد: سوختگی‌ها چهار درجه دارند، منظور از سوختگی درجه یک، سوختگی است که به لایه خارجی پوست آسیب ‌وارد می‌کند، در این درجه از سوختگی، پوست قرمزی، التهاب مختصر و درد دارد، مراحل بهبود در این موارد طی هفت روز حاصل می‌شود.

سرپرستار بخش سوختگی بیمارستان ۱۵ خرداد گفت: آفتاب سوختگی مثال واضحی از سوختگی درجه یک است.

وی با بیان این‌که سوختگی درجه‌ دو به لحاظ بافت آسیب دیده عمیق‌تر از سوختگی درجه یک است، تاکید کرد: زمانی‌که لایه خارجی پوست و قسمتی از لایه میانی دچار آسیب شده باشد، پوست حالتی برافروخته دارد و سطح پوست کاملا مرطوب است، تمامیت پوست از بین رفته و تاول در این موارد مشاهده می‌شود ضمن این‌که بیمار درد بسیار زیادی را تجربه می‌کند.

حسن‌بیگی با اشاره به این که درمان سوختگی درجه دو معمولا ۲۱ روز زمان می‌برد، ادامه داد: سوختگی درجه سه هم زمانی رخ می‌دهد که تمام لایه پوست از لایه سطحی و لایه میانی از بین می‌رود و پوست حالت چرمی به‌خود می‌گیرد و به رنگ سفید، نقره‌ای یا قرمز تیره تغییر رنگ می‌دهد؛ در این حالت به این دلیل که بخشی از پایانه‌های عصبی پوست از بین رفته، فرد معمولا دردی را احساس نمی‌کند.

وی تاکید کرد: درمان سوختگی درجه سه، زمان‌بر است و به درمان‌های طولانی یا حتی عمل جراحی نیاز دارد.

وی با بیان‌این که سوختگی درجه چهار عمیق‌ترین نوع سوختگی است که به لایه‌های مختلف پوست، بافت‌ها، عضلات و حتی استخوان‌ها آسیب وارد می‌کند، ادامه داد: سوختگی درجه چهار به مراحل مختلف جراحی پلاستیک، ترمیمی و زیبایی نیاز دارد و در بسیاری از موارد انجام پیوند پوست و بافت ضرورت دارد.

سرپرستار بخش سوختگی بیمارستان ۱۵ خرداد به اقدامات اولیه در مواجهه با سوختگی‌ها اشاره کرد و افزود: در ساعات اولیه بروز سوختگی متوقف کردن روند سوختگی (مثل خاموش کردن آتش و یا قطع روند جریان الکتریکی)، خنک کردن پوست، جدا کردن لباس و زیورآلات از بدن و نهایتا انتقال مصدوم به مراکز درمانی چهار اقدام ضروری و مهم در سوختگی‌هاست.

وی هشدار داد: برای متوقف کردن روند سوختگی در مواردی که سوختگی به وسیله جریان الکتریکی رخ داده، اولین اقدام قطع جریان برق است، بنابراین تا زمانی که از قطع جریان برق اطمینان ندارید به هیچ عنوان با فرد تماس مستقیم نداشته باشید.

حسن‌بیگی ادامه داد: در سوختگی‌های الکتریکی باید با کمک عایق، اجسامی که باعث سوختگی شده‌اند را از مصدوم جدا کنید، در گام دوم نیز از نظر قلبی بیمار را بررسی کنید و اگر چنانچه فرد دچار ایست قلبی شده، حتما باید در همان محل حادثه احیای اولیه را انجام داده و سریعا فرد را به مراکز درمانی مجهز برسانید.

وی ادامه داد: در سوختگی‌ها با مواد شیمایی باید در گام اول روند سوختگی را متوقف کرده و مواد شیمیایی که روی بدن و لباس ریخته شده را جدا کنید.

سرپرستار بخش سوختگی بیمارستان ۱۵ خرداد هشدار داد: اگر مواد شیمیایی روی لباس مصدوم ریخت، هرگز لباس را از تن فرد آسیب دیده جدا نکنید؛ چرا که ممکن است به سر و صورت فرد نیز آسیب برساند، در این موارد با یک قیچی و یا شیء تیز لباس را پاره کرده و از تن خارج کنید، سپس با آب فراوان به مدت حداقل ۲۰ دقیقه با آب معمولی و پرفشار پوست فرد را شست‌وشو دهید.

وی درباره مواد سوزاننده پودری نیز گفت: در مرحله اول، ماده سوزاننده پودری را از روی لباس و یا سطح پاک کنید و سپس سطح آسیب دیده را با آب فراوان با دمای حداقل ۱۵ درجه سانتی‌گراد شست‌وشو دهید.

حسن‌بیگی گفت: توصیه اکید با هر نوع سوختگی در ناحیه سر و صورت و چشم‌ها شست‌و شوی فراوان با آب است. در مواردی که اگر فقط یک چشم آسیب دیده باشد، شست‌وشو باید به سمت خارج باشد تا چشم سالم آسیب نبیند و در ادامه مصدوم با روشی ایمن به مرکز درمانی مجهز منتقل شود.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، وی درباره مهم‌ترین اقدامات برای فردی‌که با آتش دچار حریق شده نیز توضیح داد: فردی‌که لباس و بدن او دچار سوختگی شده باشد اگر در حال دویدن یا راه رفتن بود، فورا او را متوقف کنید و روی زمین بخوابانید، از غلتاندن مصدوم بر زمین جلوگیری کنید، چرا که غلتاندن باعث می شود که قسمت‌های سالم پوست هم آسیب ببیند.

سرپرستار بخش سوختگی بیمارستان ۱۵ خرداد به مواردی‌که در سوختگی‌ها استفاده از آب ممنوعیت دارد، اشاره کرد و گفت: در سه وضعیت در سوختگی‌ها استفاده از آب ممنوع است؛ در مواردی‌که آسیب‌ در سطح وسیع به پوست وارد شده، مواردی‌که بدن مصدوم به شدت دچار کاهش درجه دما شده و خنک کردن بدن باعث وخیم‌تر شدن شرایط می‌شود و در شرایطی‌که سوختگی به سایر اعضا و جوارح فرد آسیب رسانده مثلا در حوادث رانندگی که فرد دچار سانحه و همزمان سوختگی شده و ممکن است شکستگی باز داشته باشد، مجاز به خنک کردن پوست با آب نیستیم.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وی درباره سوختگی و آتش سوزی با بنزین نیز هشدار داد: در مرحله اول مهار آتش به هیچ عنوان آب را مستقیم روی موضع نریزید؛ چرا که می‌تواند باعث شعله‌ورتر شدن آتش شود، در این موارد باید مصدوم را در پتوی خیس کاملا محصور کنید (مراقب باشید در حین این عمل سر و صورت مصدوم و راه‌های تنفسی او باز باشد) و بعد از مهار کامل آتش برای خنک کردن پوست مصدوم از آب استفاده کنید.

حسن‌بیگی با اشاره به این‌که در زمان سوختگی فرد سانحه دیده را حتما روی زمین بخوابانید تاکیدکرد: اکسیژن در سطح زمین کمتر است و این موضوع باعث می شود آتش زودتر فروکش کند.

وی در خاتمه با اشاره به این‌که نکته مهم در سوختگی‌ها، عدم استفاده از یخ و پماد است، خاطرنشان کرد: به طور خودسرانه از پماد استفاده نکنید و تنها با پوشاندن محل سوختگی با کمک حوله و پارچه‌های خنک که مرتبا هم باید تعویض شود تا انتقال مصدوم به مرکز درمانی مجهز از آسیب‌های بیشتر بکاهید.

کد خبر: 55965

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 4 =