به گزارش آتیه آنلاین، همزمان با اجرای این طرح تحولی، باید تدوین برنامه چشمانداز سازمان تأمین اجتماعی در افق سپهر چشمانداز آینده ایران (۱۴۳۰) و سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت (۱۴۵۰) و تبیین نقش و جایگاه شایسته سازمان تأمین اجتماعی در اسناد بالادستی مزبور و سیاستهای کلی تأمین اجتماعی و مشارکت در تهیه و تدوین آنها نیز دیده شود.
همچنین تهیه و تدوین سند تأمین اجتماعی نوین با رویکرد بهرهگیری از فناوریهای نوظهور و متناسب با کسبوکارهای نوپا و مبتنی بر باز مهندسی فرآیندها، تهیه طرح/ لایحه نظام چندلایه بیمهای و قانون تأمین اجتماعی نوین و تدوین برنامه و پیگیری تشکیل صندوق مکمل و مازاد در طرح چشمانداز تأمین اجتماعی نوین آمده تا در این بخش نیز تحولات جدی برای ذینفعان را شاهد باشیم.
نگاه سیاستهای کلی تأمین اجتماعی به سند چشمانداز
یکی از موضوعات مهم و اساسی در هر سازمان یا ارگانی توجه به چشمانداز چندین ساله آن نهاد است که در تأمین اجتماعی نیز به این مسئله به خوبی نگاه شده است، زیرا حدود ۵۰ میلیون بیمهشده و مستمریبگیر به عنوان ذینفعان این سازمان بزرگ بیمهای، علاوه بر اینکه خواستار تحولات گسترده در بخشهای مختلف این سازمان هستند، از طرفی دیگر به دنبال دریافت بهترین خدمت و با کیفیت بالا هستند.
بنابراین داشتن چشمانداز برای چنین سازمانی با گستردگی خدمات و تعداد بالای مخاطبان به عنوان یک ضرورت است به همین منظور در سیاستهای کلی تأمین اجتماعی نیز به این موضوع اشاره شده و در حال حاضر نیز طرحهای بیستگانه تحولی نیز طرح چشمانداز تأمین اجتماعی نوین را مطرح کرده تا زمینه اجرایی پیدا کند.
سیاستهای کلی تأمین اجتماعی ۲۱ فروردین سال ۱۴۰۱ از سوی رهبر معظم انقلاب با هدف بسط و تأمین عدالت اجتماعی مبتنی بر احکام قانون اساسی و استقرار نظام تأمین اجتماعی چندلایه و نظارت راهبردی و جامعیت دادن و انسجامبخشی به تلاشهای نظام و ایجاد پیشرفت در این زمینه ابلاغ شد.
مطابق با بند ۱ سیاستهای کلی تأمین اجتماعی (مبنی بر استقرار نظام تأمیناجتماعی به صورت جامع، یکپارچه، شفاف، کارآمد، فراگیر و چندلایه)، این سازمان، تدوین طرح چشمانداز تأمین اجتماعی نوین را در دستور کار کارشناسی قرار داده است. حال باید به گونهای برنامهریزی کرد که با توجه به چینش موضوع چشمانداز در سیاستها و طرحهای تحولی، به بهترین شیوه این موضوع محقق شود.
تأکید جدی بر طرح چشمانداز تأمین اجتماعی نوین
سازمان تأمین اجتماعی برای داشتن آیندهای روشن آن هم با طرح چشمانداز تأمین اجتماعی نوین ۱۴۳۰ به عنوان یک سند بالادستی و برنامهای بلندمدت به شیوهای مطلوب در حال حرکت است تا نه تنها این طرح اجرایی شود بلکه جهتدهی حرکت و ریلگذری همه اجزاء و عناصر سازمانی به این سمت باشد.
این سند مهم تأمین اجتماعی هماهنگ با اسناد بالادستی همچون قانون اساسی، سند چشمانداز، سیاستهای کلی نظام و قوانین و مقررات موجود حرکت خواهد کرد تا علاوه بر داشتن سندی چشمانداز برای سالهای نهچندان دور، برنامههای میانمدت در حوزه استراتژیک و راهبردی، اقدامات عملیاتی و پروژههای مهم سازمان تأمین اجتماعی را ساماندهی کند.
سند چشمانداز تأمین اجتماعی نوین باید به سمتی حرکت کند تا به آیندهسازی و آیندهپردازی ختم شود و در نهایت آیندهای درخشان برای همه ذینفعان، مخاطبان، بیمهشدگان، مستمریبگیران و افرادی که از این سازمان خدمت میگیرند، ترسیم کند، این آیندهنگری در چنین سندی میتواند محقق شود.
بازتعریف ساختار و اهداف بلندمدت در چشمانداز تأمین اجتماعی
مصطفی سالاری مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی ۱۰ دی ماه سال گذشته در نشستی با حضور جمعی از معاونان و مدیران این سازمان بر اجرای دقیق۲۰ طرح تحولی در کوتاهترین زمان ممکن تأکید کرد و گفت: طرحهای تحولی فراتر از رویههای معمول و با استفاده از خردجمعی تعریف شده و با مدیریت صحیح و تحمل سختیها و دشواریها میتوان همه این طرحها را محقق کرد. روزی که این ۲۰ طرح با موفقیت اجرا شود، تأمین اجتماعی یک سازمان بسیار متفاوت از امروز خواهد بود.
وی افزود: سازمان تأمین اجتماعی مانند هر مجموعه دیگر، دارای ساختار معمول و متداولی است که بر اساس آن هر واحد شرح وظایف مشخصی دارد. اما در برههها مختلف میتوان اولویتهایی را تعیین کرد که فراتر از روال معمول به صورت خاص و پروژهای دنبال شود و هدف از طرحهای بیستگانه سازمان تأمین اجتماعی نیز ایجاد همین تحول است.
وی در ادامه در ارتباط با دوازدهمین طرح تحولی سازمان با عنوان «چشمانداز تأمین اجتماعی نوین» بیان کرد: در این طرح قرار است شاکله و ساختار و اهداف بلندمدت تأمین اجتماعی را با توجه به اهداف نوین سازمان بازتعریف کنیم و یک تحول اساسی را در راستای تأمین آینده سازمان رقم بزنیم.
طرحهای بیستگانه تحولی تأمین اجتماعی
سازمان تأمین اجتماعی در دوره جدید مدیریت خود ۲۰ طرح تحولی را به عنوان اولویتهای این نهاد بیمهگر در نظر گرفته تا با اجرای کامل آنها به سمت تحولات و اقدامات برنامهریزی شده حرکت کند و در نهایت همه این اقدامات منجر به ارائه خدمات گستردهتر و باکیفیتتر به ذینفعان این سازمان شود.
اجرای نظام ارجاع و پزشک خانواده، رسیدگی الکترونیکی به اسناد پزشکی، اصلاح ساختار مدیریت درمان سازمان تأمین اجتماعی، بیمه متمرکز و یکپارچهسازی شعب بیمهای، خدمات بیمهای فضای کسب و کار، سازماندهی بیمهای کسبوکارهای نوین، تحول دیجیتال و هوشمندسازی خدمات بیمهای، مدیریت تعهدات بیمهای، ارتقای مدیریت وصول منابع، سازماندهی مشاغل سختوزیانآور و اصلاح عناوین شغلی، هوشمندسازی و ارتقای بهرهوری بازرسی دفاتر قانونی و چشمانداز تأمین اجتماعی نوین بخشی از طرحهای تحولی بیستگانه تأمین اجتماعی به شمار میرود.
همچنین ضابطه استعدادیابی و شناسایی و جذب نخبگان، ساماندهی و اصلاح روند انتصابات، پرداخت مبتنی بر عملکرد و بهبود پرداخت به کارکنان، رضایتمندی مبتنی بر نظارت مردمی و ارتقای نظام پاسخگویی، نظام یکپارچه مالی-تعهدی، بهرهوری منابع مالی سازمان، سرمایهگذاری و خروج از بنگاهداری و ساماندهی شرکتها و املاک به عنوان بخش دیگری از ۲۰ طرح تحولی سازمان تأمین اجتماعی محسوب میشود.
حرکت به سمت تأمین اجتماعی نوین
سازمان تأمین اجتماعی همچنین برای رسیدن به چنین اهداف و اسناد بالادستی تاکنون برنامههایی را اجرایی کرده و تدوین برنامه راهبردی با رویکرد تأمین اجتماعی نوین و بهرهگیری از ظرفیتهای فناورانه و هوش مصنوعی به عنوان یکی از مهمترین اقدامات در راستایی نیل به این اهداف بوده است.
در همین رابطه، برای تحقق موضوع تدوین برنامه راهبردی سازمان تأمین اجتماعی و حرکت در مسیر شکلگیری تأمین اجتماعی نوین به مسائلی همچون نگاه تحولگرایانه به مدلهای نوین برنامهریزی در دنیا، توجه به فناوریهای نوین، هوش مصنوعی و بسترسازی اقدامات در جهت ارائه خدمات بهتر، بیشتر توجه شده است.
همه این اقدامات به شیوهای درست دنبال خواهد شد تا تأمین اجتماعی با افقی پنج ساله با رویکرد تحولی و برنامهمحوری به سوی نظام تأمین اجتماعی نوین حرکت کند، البته شاید مهمترین قدم گام برای رسیدن به این هدف؛ تمرکز بر نوآوری و تحول در سیاستگذاری و برنامهریزی باشد تا این سازمان را به عرصههای نوین وارد کند.
اما حال باید دید که تدوین برنامه راهبردی سازمان با هدف و رویکرد «تأمیناجتماعی نوین» به چه برنامهها و اقداماتی نیاز دارد، تدوین اهداف راهبردی مشخص و قابل دستیابی، انتخاب استراتژیهای واقعبینانه و انتخاب برنامهها و ابتکارات میانمدت و کوتاهمدت با مشارکت حداکثری نخبگان، ذینفعان و کارشناسان حوزههای مختلف به عنوان مهمترین موضوعت نیازمند این برنامه تحولی در تأمین اجتماعی محسوب میشود.
اجرای فرآیند تدوین سند چشمانداز تأمین اجتماعی نوین
علی حیدری، مشاور عالی مدیرعامل و مدیر طرح چشمانداز تأمین اجتماعی نوین سازمان تأمین اجتماعی روز ششم اردیبهشت سال جاری اعلام کرد: فرآیند تدوین سند چشمانداز تأمین اجتماعی نوین برای افق ۱۴۳۰ خورشیدی بهعنوان یکی از طرحهای کلان بیستگانه سازمان، با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود و مشارکت حداکثری کارکنان اجرا خواهد شد.
حیدری اظهار کرد: این طرح با هدف آیندهپژوهی هوشمندانه و با استفاده از روشهای نوین مدیریتی شامل همآموزی و همآفرینی اجرا میشود. در تدوین این سند، علاوه بر مشارکت کارکنان، از نظرات صاحبنظران و متخصصان درون و برونسازمانی نیز استفاده خواهد شد. رویکرد اصلی این طرح، درسآموزی از تجربیات گذشته، تحلیل جامع شرایط موجود و پیشبینی روندهای آینده در حوزه تأمین اجتماعی است.
به گفته وی، در این طرح از نظرات و پیشنهادات تمامی همکاران در واحدهای ستادی و استانی از طریق پرسشنامهای دهگانه که به همین منظور طراحی شده است، استفاده خواهد شد. این پرسشنامه از طریق پیوند اختصاصی https://form.tamin.ir/eform/EFormContainer/۲۷۲ تا پایان اردیبهشت ماه در دسترس عموم همکاران قرار گرفته است.
سند چشمانداز تأمین اجتماعی ۱۴۳۰، به عنوان نقشه راه بلندمدت سازمان، چارچوبهای کلان توسعه و تحول این نهاد را در ۲۵ سال پیشرو ترسیم خواهد کرد.
نظر شما