واگذاری تدریجی بنگاه ها در دستور کار است

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری آتیه صبا با اشاره به ظرفیت های برنامه هفتم پیشرفت، مهمترین برنامه این شرکت در سال جاری را ورود به بورس دانست و تاکید کرد: با پیش‌بینی درست وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بحث واگذاری تدریجی بنگاه های زیر مجموعه در دستور کار قرار گرفته است.

به گزارش آتیه آنلاین، سید علیرضا عظیمی‌پور مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری آتیه صبا همزمان با روز ارتباطات و روابط عمومی در نشستی خبری اظهار کرد: در دنیای امروز به عنوان یک مجموعه اقتصادی نمی‌توانیم پشت درهای بسته فعالیت کنیم، بلکه نیاز است با بخش‌های مختلف جامعه در تعامل بوده و حتی از نقدهای آنها بهره بگیریم.

وی در ادامه به ذکر تاریخچه مختصری از فعالیت‌های این شرکت پرداخت و گفت: عمده سهام این شرکت در اختیار صندوق بازنشستگی کشوری قرار دارد و تا پایان سال ۱۴۰۳ سرمایه شرکت به ۲.۷ همت رسیده است.

مدیرعامل این شرکت همچنین به فعالیت برخی برندها با سابقه ۶۰ تا ۷۰ سال در زیر مجموعه آتیه صبا خبر داد و گفت: در سال ۱۴۰۴ ما به غیر از بحث شفافیت، موضوع ورود به بورس را نیز مورد تاکید قرار داده‌ایم و می‌توان گفت که مهم‌ترین برنامه ما برای سال جاری ورود به بورس محسوب می‌شود.

او در پاسخ به سئوالی درباره عملکرد دولت قبل در این شرکت، اظهار کرد: ترجیح می‌دهم درباره اتفاقاتی که در دولت قبل اینجا رخ داده توضیحی ندهم اما اکنون همچنان بسیاری از مدیران قبلی در حال فعالیت در این مجموعه هستند و ما اصل را بر بررسی عملکرد مدیران گذاشته‌ایم و به غیر از مواردی محدود، سایر مدیرانی که از تخصص کافی برخوردار بوده‌اند در این مدت تغییری نداشته‌اند.

وی ادامه داد: گاه شاهدیم که برخی مدیران فاقد تخصص لازم هستند و به طور مثال، عضو هیئت مدیره یک شرکت معدنی هستند اما نه تحصیلات و نه تخصص در این حوزه را دارا نیستند که این موارد می‌توانند برای شرکت‌ها چالش ایجاد کنند.

عظیمی‌پور در بخش دیگری از صحبت‌های خود یادآور شد: تجربه بنگاه داری در ایران از سال ۱۲۶۱ شکل گرفته است و از دوران ناصرالدین شاه قاجار مردم برای یجاد زیرساخت‌هایی از جمله راه، شبکه تلفن و آبرسانی مشارکت داشته‌اند.

وی ادامه داد: ما نزدیک به ۱۷۰ سال تجربه بنگاهداری در کشور داشته‌ایم که این روند در طول تاریخ دستخوش تغییراتی شده است. حال نیز برخی روایاتی که درباره شرکت‌های زیر مجموعه برخی بنگاه‌ها مطرح می‌شود چندان دقیق نیست. به طور مثال، برخی روایات درباره شرکتی مانند کفش ملی وجود دارد که گفته می‌شود این شرکت غصب شده و به ورشکستگی رسیده است اما طبق آنچه در برخی کتب هم به آن اشاره شده مرحوم ایروانی که بنیانگذار این شرکت بوده‌اند در سال ۱۳۵۶ اوضاع خوبی را برای آن ثبت نکرده‌اند و حتی گفته شده این شرکت در آستانه واگذاری به بانک‌ها بوده است. اکنون نیز مالکیت این شرکت در دست صندوق بازنشستگی کشوری بوده و به غیر از آن شرکت‌های متعدد دیگری نیز بوده‌اند که سهام آنها به این مجموعه واگذار شده و تلاش ما آن است که این شرکت‌ها به نسبت دارایی‌هایی خود بازدهی مناسبی داشته باشند.

تجربه جهانی صندوق‌های بازنشستگی

عظیمی‌پور همچنین اظهار کرد: در دنیا تجربه جهانی در حفظ و ارتقای صندوق‌های بازنشستگی گویای آن است که بسیاری کشورهای پیشرفته مدیریت را بر عهده نمی‌گیرند بلکه پس از شناسایی شرکت‌ها و هلدینگ‌های موفق در کنار آنها نقشی را بر عهده می‌گیرند. ما در این باره پژوهش‌های مفصلی انجام داده‌ایم که در قالب چندین جلد کتاب نیز منتشر شده است.

وی ادامه داد: واقعیت آن است که در ایران این مدل نگهداری شرکت‌ها به شکل خصولتی نتایج خیلی مثبتی به همراه ندارد. در واقع ما به عنوان یک شرکت قرار نیست در همه عرصه‌ها ارائه خدمات داشته باشیم بلکه باید بدانیم که پول بازنشسته را کجا ببریم که سود بیشتری به همراه داشته باشد. اکنون نیز در قالب برنامه هفتم توسعه ظرفیتی ایجاد شده و با پیش‌بینی درست وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بحث واگذاری تدریجی در دستور کار قرار گرفته است.

عظیمی پور افزود: البته باید در این مسیر به ظرفیت و زیرساخت‌های مورد نیاز نیز توجه شود چرا که لازم است بورس هم ظرفیت‌های مورد نیاز را برای این کار آماده کند.

تاکید بر لزوم حفظ امنیت شغلی نیروی انسانی

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری آتیه صبا همچنین به وضعیت نیروهای انسانی پرداخت و تاکید کرد: در زمینه تغییر وضعیت و واگذاری شرکت‌ها یکی از نکات مورد تاکید بحث نیروی انسانی است. در حال حاضر همکاران ما یک آرامش خاطر دارند که اگر قرار باشد مجموعه‌ای واگذار هم شود لازم است این آرامش برای نیروی انسانی آن محفوظ بماند. البته هنوز بحث واگذاری‌ها در شرکت ما در دست مطالعه است اما در این زمینه یکی از نکات مورد تاکید آن است که آیا شرکتی که قرار است در مزایده شرکت کرده و برنده شود دارای اهلیت کافی برای آن صنعت محسوب می‌شود و در آن حوزه دارای تخصص کافی هست یا خیر!؟

وی افزود: به طور مثال، اگر فردی یا شرکتی در حوزه تولید ماکارونی فعالیت دارد برای ما قابل قبول نیست که بخواهد برای صنعت هواپیمایی در مزایده شرکت کند و برنده شود.

وی همچنین در صحبت‌های خود تاکید کرد: مهم‌ترین اقدام این شرکت در سال ۱۴۰۴ بر اساس تکلیف ورود به بورس محسوب می‌شود و این روند منجر به شفافیت بیشتر خواهد بود.

عظیمی‌نژاد در بخش دیگری از صحبت‌های خود به بحث صندوق‌های بازنشستگی و تغییراتی که در دنیا در وضعیت این صندوق‌ها ایجاد شده پرداخت و اظهار کرد: در سطح جهانی موضوعاتی مانند سن بازنشستگی، کاهش تعداد اعضای خانوار یا حتی سلیقه نسل جدید در اشتغال واجب شده است که ورودی صندوق‌های بازنشستگی تغییر کند. اکنون در فضای اقتصاد بازنشستگی عبارات جدیدی مانند اقتصاد نقره‌ای که به عبارتی به اقتصاد افرادی با موهای سفید مربوط می‌شود، تعریف شده است. ما نیز در این شرکت به دنبال ورود به بورس بوده‌ایم تا سرمایه‌گذاری بهتری انجام شود اما از سال ۱۳۹۹ تاکنون این شرکت سه مدیرعامل به خود دیده است و در دوره برخی از مدیران عامل این موضوع از دستور کار خارج شده است.

عظیمی‌پور در بخش دیگری از صحبت‌های خود سود مالی این شرکت در سال گذشته را معادل ۱۰ همت اعلام کرد و گفت: در سال جاری تلاش بر آن است که این رقم به ۱۵ همت برسد.

مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری آتیه صبا در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به خبرنگار آتیه آنلاین درباره تعداد دقیق نیروی انسانی مشغول در زیر مجموعه‌های این شرکت اظهار کرد: در حال حاضر آمار دقیقی از پرسنل کل گروه ندارم اما این را می‌دانم که اکنون ۱۳ هزار نفر در شرکت پگاه و حدود ۲۰۰۰ نفر در انبارهای عمومی مشغول به فعالیت هستند اما در نهایت طبق برآوردهای صورت گرفته ما حدود ۲۰ هزار پرسنل در کل شرکت‌های زیرمجموعه خود داریم.

وی درباره تاثیر بالا بودن تعداد نیروی انسانی بر راندمان شرکت‌ها افزود: بودجه شرکت‌ها بسیار سختگیرانه تنظیم می‌شود و کارگروه‌های ما در سه نوبت بودجه شرکت‌های زیر مجموعه را بر اساس عملکرد بررسی می‌کنند. اما به هر صورت باید این را پذیرفت که یکی از مؤلفه‌های بسیار مهم تعداد پرسنل است که در این زمینه شاید بتوان گفت تنها جایی که با تورم بالای نیروی انسانی مواجه هستیم مجموعه هواپیمایی آسمان است. درباره این شرکت نیز چنانچه تعداد هواپیماهای آماده پرواز آن به ۶ فروند برسد ما از زیان عملی خارج خواهیم شد و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته حاکی از آن است که طی دو ماه آینده در این مجموعه به شرایط خوبی خواهیم رسید.

مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری آتیه صبا در پاسخ به سوال دیگر آتیه آنلاین درباره تعداد شرکت‌های زیان ده زیر مجموعه شرکت سرمایه‌گذاری آتیه صبا توضیح داد: از میان ۲۳ شرکت زیر مجموعه ما که البته برخی از آنها هلدینگ محسوب می‌شوند و خود چندین شرکت زیر مجموعه دارند ۸ شرکت در مجموع زیان ده هستند که از این تعداد سه شرکت زیان سنواتی داشته‌اند و در سایر موارد به دلایلی مانند قطی‌های گاز و برق دچار مشکلاتی شده‌ایم و شرکت‌ها نتوانسته‌اند به ظرفیت‌های تولیدی خود برسند.

وی در عین حال تاکید کرد: نکته‌ای که برای ما مهم است آنکه اگرچه برخی شرکت‌ها در تقسیم سود و زیان ممکن است با چالش مواجه شوند اما دو سنجه مهم برای ما آن است که در گام اول شرکت‌ها از ارزش افزوده اقتصادی برخوردار باشند و دیگر آنکه آیا نسبت دارایی‌های آنها به ارزش روز با سودی که به دست می‌آورند همخوانی دارد یا خیر؟

عظیمی‌پور همچنین درباره بحث ادغام‌ بنگاه‌های زیر مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: ایجاد هم افزایی و ادغام شرکت‌ها امری است که در تمام دنیا متداول محسوب می‌شود. ما به جای آنکه ظرفیت سازی کنیم و شرکت‌ها شبیه یکدیگر شوند بهتر است آنها را در یکدیگر ادغام کنیم تا نتایج بهتری حاصل شود. نظارت رفاه نیز در قالب برنامه هفتم توسعه چشم انداز واگذاری را طراحی کرده و از شرکت‌های زیر مجموعه خواسته است که وضعیت خود را بررسی کنند. بر ما نیز تکلیف شده است که پیشنهادات خود را در این زمینه ارائه کنیم.

وی ادامه داد: بر این اساس لازم است که شرکت‌هایی که درصد سهام آنها بیش از ۲۰ درصد بوده و دارایی آنها بالغ بر ۶۲۰ میلیارد تومان است در دست واگذاری قرار گیرند که تعداد شرکت‌های زیر مجموعه ما که با چنین شرایطی مواجه هستند ۱۶ مورد می‌شود و ما در حال بررسی هستیم تمام ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل این شرکت‌ها احصاء شده و بررسی‌های لازم بر روی آنها صورت گیرد.

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری آتیه صبا در بخش دیگری از صحبت‌های خود نیز به ارائه توضیحاتی درباره بهره‌گیری از پدیده‌های نوین از جمله هوش مصنوعی پرداخت و گفت: بر اساس تئوری‌های بنگاه داری وظیفه ما در این شرکت داشتن مزیت مادری است. یعنی اگر شرکتی (که یک مالک دارد) در قیاس با وضعیتی که یک شرکت چندین مالک داشته باشد، بازدهی کمتری نشان دهد یعنی ما مزیت مادری در آن نداشته‌ایم. بر این اساس ما اکنون از هوش مصنوعی برای رصد وضعیت مالی شرکت‌ها کمک گرفته‌ایم و یک برنامه تحول دیجیتال را نیز تدوین کرده‌ایم تا در راستای تحلیل مالی دقیق از این ابزارها بهره‌گیری شود.

وی درباره توان صادراتی این شرکت نیز اظهار کرد: در شرکت‌های زیر مجموعه ما توان بالقوه و بالفعل صادرات در حوزه‌هایی مانند صنایع غذایی وجود دارد و اکنون شرکت کفش ملی نیز تا میزانی صادرات دارد اما رقم آن هنوز قابل توجه نیست.

عظیمی پور همچنین در پاسخ به سوالات صورت گرفته یادآور شد: در سال گذشته این شرکت ۸ میلیارد تومان از معافیت‌های مالیاتی شرکت‌های دانش بنیان بهره‌مند شده و ۱۵۰ همت ارزش خالص دارایی‌های شرکت‌های زیر مجموعه آن محسوب می‌شود.

کد خبر: 80645

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 1 =