دکتر رضا مطیعی در گفتوگو با آتیهآنلاین، در مرور تاریخچه فعالیت این مرکز، گفت: بیمارستان هدایت یکی از قدیمیترین مراکز بستری تهران بهشمار میرود. آغاز فعالیت بیمارستان به سال ۱۳۳۲ بازمیگردد؛ در این سال سازمان تأمیناجتماعی در ملک موقوفه شخصی بهنام «مهدیقلیخان هدایت» در منطقه دروس بیمارستان را تاسیس میکند. این مرکز چندین دهه بهعنوان مرکز تخصصی زنانوزایمان در خدمت مردم منطقه و بیمهشدگان بوده است.
وی افزود: با توجه به فرسودگی ساختمان قدیمی بیمارستان، ضرورت احداث بنای جدید و گسترش خدمات آن وجود داشت. بر این اساس، ساختمان قدیمی مرکز تخریب و ساخت بنای جدید در سال ۱۳۹۱ کلید خورد. عملیات عمرانی طرح حدود ۱۰ سال بهطول انجامید و سرانجام بیمارستان جدید در شانزدهم اسفند ۱۴۰۱ افتتاح شد.
جراح اورولوژیست ادامه داد: ساختمان جدید در زمینی به مساحت ۹ هزار متر مربع و زیربنای ۱۴ هزار متر مربع احداث شده و زمینه فعالیت بیمارستان جنرال (عمومی) است. براین اساس، بسیاری از رشتههای تخصصی و فوقتخصصی پزشکی از جمله گوشوحلقوبینی، گوارش و اورولوژی وجود دارد.
مطیعی اعلام کرد: همچنین بیمارستان از بخشهای جراحی، داخلی، زنانوزایمان، انآیسییو، نوزادان، اطفال و بخشهای جراحی مینور مانند گوشوحلقوبینی، جراحی اورولوژی و جراحی عمومی تشکیل شده است.
او با بیان اینکه اوایل فعالیت بیمارستان جدید در سال ۱۴۰۱ مشکلات ساختاری وجود داشت، گفت: آن زمان بسیاری از وسایل بیمارستان هنوز تهیه نشده و فعالیت بیمارستان محدود بود.
رئیس بیمارستان هدایت ادامه داد: اما در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ بسیاری از تجهیزات و دستگاههای «هایتک» مانند دستگاههای پیشرفته عملهای آندوسکوپی و ارولوژی، کولونوسکوپی گوارش، دستگاههای آندوسکوپی پیشرفته گوشوحلقوبینی و دستگاههای پیشرفته تشخیصی آزمایشگاهی فراهم شد و بیمارستان در جایگاه واقعی خود بهعنوان یک مرکز جنرال و فوقتخصصی قرار گرفت.
مطیعی با اشاره به تعداد نیروی انسانی فعال در بیمارستان، بیان کرد: درحال حاضر ۳۳۰ نفر در مرکز مشغول به فعالیت هستند که ۲۳۰ نفر در کادر درمان و باقی در بخش پشتیبانی قرار دارند. در مجموع، ۷۰ پزشک عمومی، متخصص و فوقتخصص ارائه خدمت میکنند.
وی تعداد پزشکان متخصص و فوقتخصص بیمارستان را مناسب دانست و افزود: در جذب نیروهای مذکور موفق بودیم و در ابتدای کار طی فراخوان، بسیاری از همکاران حتی پزشکانی که پیش از این با تأمیناجتماعی همکاری نداشتند، جذب بیمارستان شدند. اکنون میتوانم بگویم؛ کمبودی در زمینه متخصص و فوقتخصص نداریم.
رئیس بیمارستان هدایت تاکید کرد: اما در زمینه نیروهای خدماتی، کمکبهیار و منشی با کاهش کمّیت مواجه هستیم که علت آن به موقعیت جغرافیایی بیمارستان بازمیگردد. با توجه به واقع شدن مرکز در منطقه شمال و شرق، رفتوآمد افراد غیربومی منطقه بهدلیل دوری مسافت دشوار است و تمایلی برای همکاری با بیمارستان وجود ندارد.
بازیابی موقعیت بیمارستان
مطیعی اضافه کرد: ساخت بیمارستان در مدت ۱۰ سال منجر به فراموش شدن فعالیت مرکز در بین اذهان عمومی و بیمهشدگان شده بود؛ اما پس از تکمیل ساختمان، بهتدریج بیمارستان شناخته شد و مراجعه به مرکز افزایش یافت. از طرفی، افرادی که تصور میکردند بیمارستان همچنان در زمینه تخصصی زنانوزایمان فعالیت دارد، متوجه شدند که میتوانند از درمانهای گوناگون تخصصی و فوقتخصصی بهرهمند شوند.
او با بیان اینکه تعداد مراجعه کنندهها روزبهروز بیشتر میشود، گفت: علاوه بر بیماران تأمیناجتماعی، خدمات مرکز با استقبال بیمهشدگان سایر صندوق های بیمه ای مانند بیمه سلامت و تامین اجتماعی نیروهای مسلح مواجه شده است و این گروه از بیمهشدگان را نیز پذیرش میکنیم.
رئیس بیمارستان هدایت درباره خدمات بیمارستان از منظر آماری، افزود: روزانه حدود ۶۰۰ نفر از خدمات ما بهرهمند میشوند که این میزان ماهانه ۱۴ هزار نفر را شامل میشود. اکنون تعداد مراجعه به بیمارستان بهنحوی است که دریافت نوبت ویزیت پزشکان بهسرعت تمام میشود و بعضا با مشکل کمبود تخت مواجه میشویم. درحال حاضر، ضریب اشغال تختهای مرکز بیش از ۸۰ درصد است.
جایگاه درمانی بیمارستان هدایت
مطیعی با اشاره به جایگاه بیمارستان در منطقه اعلام کرد: با توجه به موقعیت جغرافیایی بیمارستان که در منطقه مرفهنشین واقع شده است، ابتدا سوءبرداشتهایی در زمینه علت فعالیت بیمارستان در یک منطقه برخوردار پیش میآمد و این سوال مطرح میشد که اساسا چه نیازی به ارائه خدمات رایگان درمانی به افراد مرفه وجود دارد. اما بهتدریج ارائه خدمات با کیفیت در بیمارستان و مراجعه گسترده افراد، ثابت کرد که حوزه درمان تأمیناجتماعی محدود به منطقه جغرافیایی نیست.
وی افزود: اکنون ما از تمام مناطق تهران، شهرستانهای اطراف و حتی از سایر شهرها مراجعه کننده داریم. بهویژه نزدیک بودن خط مترو به بیمارستان دسترسی به آن را تسهیل کرده است.
رئیس بیمارستان هدایت ادامه داد: از طرفی بسیاری از پزشکان شاغل در هدایت، همکار قدیمی تأمیناجتماعی و شناخته شده هستند و این نامآشنا بودن نیز عاملی برای جذب بیماران به مرکز ما بهشمار میرود. شخصا معتقدم؛ همه بیمهشدگان چه در مناطق شمالی، جنوبی، شرقی و غربی حق دارند از خدمات رایگان تأمیناجتماعی برخوردار شوند.
مسائل و چالشهای کنونی
مطیعی با اشاره به مسائل و چالشهای این مرکز، گفت: بیمارستان هدایت ۱۰۰ تختخوابی با ضریب اشغال ۸۰ درصدی است و نیازمند بهرهبرداری از فضای موجود بیمارستان بهطور کامل هستیم. این درحالی است که طرح احداث درمانگاه مرکز که قرار بود همزمان با عملیات عمرانی بیمارستان، اجرا شود انجام نشد و اکنون یکی از بخشهای ۱۱ تخته را به درمانگاه اختصاص دادهایم. اما بهدلیل افزایش مراجعهکنندهها، فضای کنونی درمانگاه پاسخگوی تعداد بیماران نیست.
او اظهار امیدواری کرد: با تدابیری که درنظر گرفته شده است، طرح احداث درمانگاه در محوطه بیمارستان، هرچه زودتر آغاز شود تا بتوانیم بخش بستری را از سرپایی جدا کنیم و بیماران بیشتری را در بخشهای مذکور، پذیرش کنیم.
رئیس بیمارستان تأمیناجتماعی هدایت اضافه کرد: مسائل دیگری نیز وجود دارد که ساختاری است؛ مانند اینکه پاویون مناسبی برای استراحت پزشکان برای تمدد آرامش و تجدید قوا برای انجام عملهای جراحی و ارائه خدمات وجود ندارد. درنظر داریم تا در ساختمان جدید درمانگاه، فضای مناسبی را به پاویون اختصاص دهیم.
مطیعی تاکید کرد: همچنین خرید یک دستگاه سیتی اسکن برای بیمارستان بسیار ضروری است. اکنون در مرکز، دستگاههای پیشرفته تشخیصی از جمله تصویربرداری و ماموگرافی وجود دارد و بهدلیل مراجعه بالای بیمار، چنانچه دستگاه سیتی اسکن فراهم بود از سرگردانی و ارجاع بیماران به مراکز نزدیک از جمله بیمارستان لبافینژاد جلوگیری میشد. بهویژه اینکه بیمارستان لبافینژاد بهعنوان مرکز ارجاع بیماران کلیوی و چشمپزشکی بسیار شلوغ و پرتردد است و صف انتظار برای انجام سیتی اسکن، طولانی میشود.
نظر شما