گسترش چتر بیمه‌ای تأمین اجتماعی برای کارگران ساختمانی

تصویب طرح اصلاح ماده ۵ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران ساختمانی مسیر را برای بیمه شدن آمار بیش از ۶۰۰ هزار کارگر ساختمانی فاقد بیمه همواره کرده و تأمین اجتماعی هم که براساس اصل ۲۹ قانون اساسی تکلیفی برای تعمیم و گسترش پوشش افراد بدون بیمه را دارد، برای این موضوع پیشقدم شده است.

به گزارش آتیه‌آنلاین، براساس این ماده قانونی سازمان تأمین اجتماعی مکلف است با دریافت هفت درصد حق بیمه سهم بیمه شده از مأخذ کسر حق بیمه از کارگران دارای پروانه مهارت فنی شاغل مستقیم در امر ایجاد یا توسعه ساختمان، تجدیدبنا، تعمیرات اساسی و یا تخریب آنها و دریافت حق بیمه سهم کارفرمایی مربوطه از محل متراژ ساخت‌وساز، این کارگران را بیمه کند.

براساس برآورد مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰ جمعیت ایران ۸۴ میلیون و ۹۷۱ هزار نفر است که داده‌ها و آمارهای موجود سازمان تأمین اجتماعی در پایان این سال نشان می‌دهد که ۴۵ میلیون و ۶۳ هزار و ۲۸۳ نفر تحت پوشش این سازمان بزرگ بیمه‌ای معادل ۵۳ درصد از افراد جامعه را شامل می‌شود.

تعداد افراد بیمه شده اصلی سازمان تأمین اجتماعی در سال گذشته (۱۴۰۰) نیز طبق آمارهای موجود ۱۵ میلیون و ۱۳۰ هزار و ۱۵ نفر بوده در حالی که تا پایان سال ۱۳۹۹ تعداد بیمه‌شدگان اصلی این سازمان آماری حدود ۱۴ میلیون و ۵۸۴ هزار و ۸۰۱ نفر بوده است.

طبق آمارهای جدید، بیشترین بیمه‌شدگان اصلی سازمان تأمین اجتماعی مربوط به بیمه‌شدگان اجباری با ۶۹ درصد، بیمه‌شدگان خاص با ۲۹ درصد، بیمه بیکاری و توافقی هم هرکدام یک درصد این جمعیت را تشکیل می‌دهند.

براساس جدیدترین آمارهای سازمان تأمین اجتماعی تعداد کارگران ساختمانی تا پایان سال ۱۴۰۰ در کشور به رقم ۷۶۸ هزار و ۷۴۶ نفر رسیده این در حالی است که تعداد کارگران ساختمانی نام نویسی شده در این سازمان در سال ۱۳۹۹ حدود ۸۳۵ هزار و ۷۷۶ نفر بوده است.

وجود یک میلیون و ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی در کشور

اکبر شوکت رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی کشور پیشتر گفته بود که حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی در کشور داریم که یک سوم از این جمعیت در لیست انتظار بیمه هستند.

اصلاح ماده ۵ کارگران ساختمانی مسیر مهمی برای بیمه کارگران ساختمانی بود تا تعداد کارگر ساختمانی فاقد بیمه هم بتوانند از خدمات بیمه‌ای، درمانی و بازنشستگی سازمان تأمین اجتماعی بهره‌مند شوند.

سازمان تأمین اجتماعی که تکلیف مهم و اساسی برای تعمیم و گسترش خدمات بیمه‌ای برای همه افراد جامعه دارد این بار نیز برای ساماندهی وضعیت بیمه‌ای کارگران ساختمانی گام برداشته تا هم بر شمار بیمه‌شدگان این سازمان افزوده و هم کارگران ساختمانی با شرایط کاری سخت خود در فضای کسب و کار بتوانند از خدمات سازمان برخوردار شوند.

وقوع ۵۰ درصد حوادث کار در بخش کارگری

از آنجا که حدود ۵۰ درصد حوادث ناشی از کار مربوط به ۱۶ میلیون نفر شاغل در کشور بوده و ۵۰ درصد دیگر حوادث مربوط به یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر شاغل در بخش کارگران ساختمانی است، در واقع ۵۰ درصد آمار حوادث کار مربوط به کارگران ساختمانی است.

این موضوع نشان از سخت و زیان‌آور بودن شغل کارگران ساختمانی داشته بنابراین تحت پوشش قرار گرفتن این افراد می‌تواند تضمینی برای آینده کارگران ساختمانی و خانواده‌های آنان باشد تا از این طریق علاوه بر دریافت خدمات هجده‌گانه تأمین اجتماعی در آینده از خدمات دیگر این سازمان هم استفاده کنند.

براساس آمار و اطلاعات موجود، ‌اکنون تعداد یک میلیون و ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی در حوزه فعالیت‌های عمرانی و ساختمانی در کشور فعالیت داشته که بیش از ۷۰۰ هزار نفر از آنها تحت پوشش بیمه قرار دارند.

شرایط سختی کار آنها در محیط‌های پرخطر و در قالب کارهای سخت و طاقت فرسا در اجرای پروژه‌های مرتبط با ساخت و ساز، نیازمند بهره‌مندی از پوشش بیمه‌ای در سازمان‌های بیمه‌گر به خصوص سازمان تأمین اجتماعی هستند.

اکنون پوشش کامل بیمه‌ای تمامی فعالان و شاغلان حوزه ساختمان در قالب بیمه کارگران ساختمانی نیز با پرداخت سهم دولت از منابع طرح اصلاح ماده پنج قانون بیمه کارگران ساختمانی فراهم شده و سازمان تأمین اجتماعی نیز آمادگی لازم برای پوشش بیمه‌ای تمامی کارگران ساختمانی کشور را دارد.

محمد محمدی مدیرکل نام‌نویسی و حساب‌های انفرادی سازمان تأمین‌ اجتماعی نیز پیشتر گفته بود که با تصویب طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی گامی اصولی برای توسعه خدمات تأمین‌ اجتماعی به کارگران ساختمانی برداشته می‌شود.

تصویب اصلاح ماده ۵ قانون کارگران ساختمانی

علی اصغر عنابستانی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: با تصویب طرح اصلاح ماده ۵ قانون کارگران ساختمانی هیچ‌یک از کارگران ساختمانی نباید فاقد پوشش بیمه‌ای باشند.

عنابستانی افزود: اکنون شمار کارگران ساختمانی در کشور برابر با یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر برآورد شده و از این تعداد، حدود ۷۳۵ هزار نفر (براساس آخرین آمار سازمان تأمین اجتماعی) مشمول بیمه کارگران ساختمانی بوده و مابقی (بیش از ۶۵۰ هزار نفر) نیز در نوبت شمول این بیمه قرار دارند.

وی تصریح کرد: سازمان تأمین اجتماعی نمی‌تواند این تعداد از کارگران را تحت پوشش بیمه قرار دهد؛ زیرا منبع درآمدی بیمه تامین اجتماعی برای کارگران ساختمانی، ماده ۵ این قانون بوده و این ماده تصریح کرده «کارگران ساختمانی از طریق دریافت ۱۵ درصد از پروانه ساختمان که به حساب مشخصی در تامین اجتماعی واریز می‌شود» بیمه خواهند شد.

نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه این ۱۵ درصد از هزینه ساختمان‌سازی، درآمد لازم برای پرداخت ۲۰ درصد از سهم کارفرما برای تأمین اجتماعی را تامین نمی‌کند.

عنابستانی ادامه داد: سازمان تأمین اجتماعی اکنون حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان بابت بیمه ۷۳۰ هزار کارگر ساختمانی بیمه شده نیز بدهکاری دارد و هیچ منبعی برای تامین این ۱۵ هزار میلیارد تومان هم مشخص نشده است.

نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: براساس این اصلاحیه، ۱۵ درصد از حق پروانه ساختمانی به درصدی از دستمزد کارگر ساختمانی تبدیل می‌شود که براساس ضریب در مناطق مختلف کشور مشخص خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: نوع پرداخت بیمه از پروانه ساختمانی به دستمزد کارگر ساختمانی متصل شده و درصدی از دستمزد کارگر که در حداقل دستمزد سالیانه به ازای هر متر ساختمان تعیین می‌شود و متقاضیان ساختمان‌سازی این مبلغ را پرداخت می‌کنند.

عنابستانی با اشاره به واریز این مبلغ به حساب مشخصی در تأمین اجتماعی اظهار داشت: با این اقدام تأمین اجتماعی موظف شده که ظرف دو سال همه کارگران ساختمانی کشور را بیمه کند.

حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار پشت نوبتی بیمه کارگران ساختمانی

مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی نیز درباره بیمه‌های حمایتی گفت: بیمه رانندگان و بیمه کارگران ساختمانی، از بیمه‌های حمایتی است که بیمه‌شده، سهم حداقلی در پرداخت حق بیمه دارد.

میرهاشم موسوی اظهار داشت: سازمان تأمین اجتماعی اکنون ۱۵ میلیون بیمه‌شده اصلی دارد که ۱۰.۵ میلیون نفر آنها بیمه‌شده اجباری بوده که حق بیمه کامل را به ما پرداخت کرده و مابقی بیمه‌های خاص و بیمه‌های حمایتی هستند.

وی همچنین در مورد بیمه کارگران ساختمانی بیان داشت: بیمه کارگران ساختمانی، قانون خاص دارد و بخشی از حق بیمه، از محل عوارض پروانه‌های ساختمانی تأمین می‌شود.

مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی اضافه کرد: در حال حاضر ۸۰۰ هزار کارگر ساختمانی تحت پوشش این بیمه هستند و حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار پشت نوبتی هم داریم.

وی تصریح کرد: این صندوق خاص در حال حاضر حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان کسری دارد و منابع حاصل از عوارض پروانه‌های ساختمانی، کفایت لازم را ندارد.

موسوی تاکید کرد: با تصویب طرح اصلاح ماده ۵ این قانون در مجلس شورای اسلامی آمادگی خواهیم داشت همه افراد پشت نوبتی را تحت پوشش قرار دهیم.

با توجه به اینکه حدود ۸۰۰ هزار نفر از فعالان عرصه ساخت و ساز به عنوان کارگران ساختمانی تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی بوده افزایش شمار کارگران پشت نوبتی برای استفاده از مزایای بیمه تأمین اجتماعی برای کارگران و این سازمان نیز مزایایی به همراه دارد که به طور یقین تأمین اجتماعی در این زمینه حمایت‌های ویژه‌ای از این قشر خواهد داشت.

کد خبر: 55101

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 1 =