کاخ‌سفید در برابر دیوار چین

رد و بدل شدن تهدیدها و نقدهای تند و تیز دیپلماتیک میان چین و آمریکا نشان می‌دهد که به زودی باید انتظار یک تقابل چند جانبه از سوی طرف علیه یکدیگر را داشته باشیم.

به گزارش آتیه‌آنلاین، تنش‌ها میان آمریکا و چین همچنان رو به افزایش است و به نظر می‌رسد که این دو کشور بنا ندارند به این زودی‌ها آرامش در روابطشان برقرار شود و تبادل تحریم و انتقاد، بدل به یک هنجار در این روابط شده است.

ادامه روند تحریم‌ها

آمریکا روز جمعه هفت تن از مقامات چین را به اتهام سرکوب دموکراسی در هنگ‌کنگ تحریم کرد، اقدامی که تازه‌ترین تلاش واشنگتن برای پاسخگو کردن پکن به خاطر آنچه که آنرا فرسایش اجرای قانون در این دولت‌شهر و مستعمره سابق بریتانیا می‌داند، محسوب می‌شود. به گزارش‌ خبرگزاری رویترز، این تحریم‌ها که توسط وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام شد، افرادی را از دفتر رابط چین در هنگ کنگ که پکن از آنها برای هماهنگی سیاست‌هایش در این دولت‌شهر استفاده کرده است، هدف می‌گیرد.

این هفت تن که به لیست «اتباع خاص تعیین شده‌ وزارت خزانه‌داری آمریکا اضافه شده‌اند، شامل «چن دونگ»، «هی جینگ»، «لو زینینگ»، «کیو هونگ»، «تن تاینویی»، «یانگ جیانپینگ» و «یین زونگوآ» می‌شود که همگی از معاونین مدیران دفتر رابط چین در هنگ‌کنگ هستند.

«آنتونی بلینکن»، وزیر ‌خارجه آمریکا در بیانیه‌ای گفت: «مقامات چینی در سال گذشته به صورت نظام‌مند نهادهای دموکراتیک هنگ‌کنگ را متزلزل کردند، برگزاری انتخابات را به تعویق انداختند، قانون‌گذاران منتخب را از سمت خود رد صلاحیت کردند و هزاران تن از مخالفان سیاست‌های دولت را بازداشت کردند.» وی افزود: «در مواجه با تصمیمات پکن طی یک سال گذشته که خواسته‌های دموکراتیک مردم در هنگ‌کنگ را سرکوب کرده‌اند، ما اقداماتی انجام می دهیم. امروز هم ما پیام شفاف و واضحی ارسال کردیم دال بر اینکه آمریکا قاطعانه پشت سر مردم هنگ‌کنگ ایستاده است.»

وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین به توصیه‌نامه کاری به روزسانی شده‌ای که به صورت مشترک توسط وزارت‌های امور خارجه، بازرگانی و امنیت کشور صادر شد، اشاره کرد، توصیه‌نامه‌ای که بر نگرانی‌های دولت واشنگتن نسبت به تاثیر قانون امنیت ملی هنگ‌کنگ بر شرکت‌های بین‌المللی تاکید کرد. منتقدان می‌گویند پکن سال گذشته این قانون را اجرا کرد تا راه را برای سرکوب فعالان حامی دموکراسی و آزادی مطبوعاتی هموار سازد. در این توصیه‌نامه آمده است: «شرکت‌ها با خطر مشارکت در نظارت‌های الکترونیکی بدون مجوز و ارائه داده‌های شرکت و مشتریان به مقامات چین مواجه هستند. افراد و شرکت‌ها باید از پیامدهای بالقوه مشارکت با افراد یا نهادهای تحریم‌شده آگاه باشند.»

دفتر رابط پکن در هنگ‌کنگ روز شنبه به واشنگتن به دلیل وارد آوردن اتهامات بی‌پایه و اساس هشدار داد و تحریم‌های هفت مقام چینی را به عنوان «تحریکات آشکار» محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: «تحریم‌های پی در پی که از طرف آمریکا علیه ما اعمال شده است، معنای دیگری ندارد جز افزودن خشم ما نسبت به سیاستمداران آمریکایی و برانگیختن اراده قوی ما برای مبارزه در جهت تامین منافع ملی. ما ضربه مهلکی در مقابل به رفتارهای بی پروای آمریکا خواهیم زد.»

پیام واشنگتن

این وضعیت در حالی رخ عیان کرده که فشارهای آمریکا بر چین همچنان رو به افزایش دارد. شبکه خبری سی‌ان‌ان گزارش داد که نیروی هوایی آمریکا چندین فروند جنگنده اف-۲۲ را به مانوری در غرب اقیانوس آرام اعزام خواهد کرد.

سی‌ان‌ان به نقل از تحلیلگران نظامی و امنیتی گزارش داد که اعزام این جنگنده‌ها حامل پیام روشنی برای چین، در بحبوحه رشد تنش‌ها میان پکن و واشنگتن است. «کارل شوستر»، یک تحلیلگر دفاعی گفت: «نیروی هوایی اقیانوس آرام نشان می‌دهد که می‌تواند به همان اندازه یا بیشتر، هواپیماهای نسل پنجم را در مدت کوتاهی به نسبت کل موجودی خود در منطقه مستقر کند؛ چراکه چین بین ۲۰ تا ۲۴ جنگنده عملیاتی در منطقه دارد و در مقایسه با آن، آمریکا حدود ۱۸۰ جنگنده اف-۲۲ در اختیار دارد.»

حدود ۲۵ جنگنده از این نوع ماه جاری میلادی در گوآم و جزایر تینیان برای مشارکت در «عملیات اقیانوس آرام آهنین ۲۰۲۱» مستقر خواهند شد. این مانور در فرودگاه‌های کوچکی انجام می‌شود تا درس‌های آموخته شده در آن بتواند برای عملیات از فرودگاه‌های کوچک در جزایر اطراف غرب اقیانوس آرام به کار برود. «کن ویلسبچ»، فرمانده نیروهای هوایی اقیانوس آرام گفت: «ما هرگز این حجم جنگنده مستقر در منطقه عملیات‌های نیروهای هوایی اقیانوس آرام نداشته‌ایم.»

این در حالی است که واکنش چین به تحولات اخیر در روابط دو کشور تند و کوبنده بود. هیئت چین در ژنو در بیانیه‌ای اعلام کرد، فهرست جرایم علیه حقوق بشر که از سوی آمریکا در داخل و خارج این کشور اتفاق افتاده بسیار طولانی است و آمریکا باید به این فهرست نگاهی بیندازد و به نقض‌های حقوق بشری خودش رسیدگی کند.

به گزارش خبرگزاری شینهوا، این هیئت در واکنش به بیانیه اخیر هیئت آمریکایی در ژنو در انتقاد از مسائل حقوق بشری چین نوشت: «آمریکا نقش همان دزدی را بازی می‌کند که فریاد می‌زند، دزد را بگیرید!» این هیئت چینی در بیانیه خود همچنین آورده است: «آنچه به درستی ما را شگفت زده کرد این است که در زمانیکه نقض‌های حقوق بشر در آمریکا به قدری هشدار دهنده هستند که همه می‌توانند آن‌ها را ببینند، چرا این کشور هنوز نقش واعظ حقوق بشری را ایفا می‌کند. اگر آمریکا جرأت این را به خودش می‌دهد که مدعی حفاظت از حقوق اشخاص باشد، پس حقوق مربوط به افرادی چون جورج فلوید که توسط افسران سفیدپوست آمریکایی کشته می‌شوند، چه می‌شود.»

در ادامه این بیانیه از سوی هیات چینی در ژنو همچنین آمده است: «حقوق مربوط به بیش از ۶۰۰ هزار آمریکایی که بابت ابتلا به کرونا کشته شدند، چه می‌شود؟ حقوق آمریکایی‌هایی که با فقر دست و پنجه نرم می‌کند، کجاست؟ حقوق کودکان مهاجری که در مراکز بازداشت مهاجران آمریکایی هستند، چه می‌شود؟ حقوق غیرنظامیان بیگناهی که در سایر کشورها زندگی خود یا خانواده‌هایشان با بمباران نیروهای آمریکایی از بین می‌رود، چه می‌شود؟»

این بیانیه در ادامه به این نکته اشاره می‌کند اگر آمریکا جرأت می‌کند مدعی حمایت از حقوق بشر و حقوق اشخاص باشد، پس حقوق مردمی که در سایر کشورها به دلیل اقدامات یکجانبه وضع شده از سوی واشنگتن دچار قحطی شده و می‌میرند، چه می‌شود؟ آمریکا یک پاسخ جدی به تمام جهان بدهکار است.

به هر ترتیب مجموع این تحولات همه نشان از آن دارد که پکن و واشنگتن، با گذشت زمان، شمشیرهای خود را از رو بسته و باید انتظار تحولات بیشتری را در روابط خصمانه میان دو کشور داشت. تا جایی که عده‌ای معتقدند که روسیه هم دراین راستا به کارزار چین علیه آمریکا خواهد پیوست و پکن را در راه مبارزه و تقابل با واشنگتن همراهی می‌کند.

گزارش: فرزاد سیف‌نیا

کد خبر: 22203

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 6 =