تیتر سه زیرسرویس
-
گزارش کمیسیون جهانی اقتصاد آب؛
بحران جهانی آب نیمی از تولید مواد غذایی جهان را در ۲۵ سال آینده در معرض خطر قرار می دهد
بر اساس گزارشی از «کمیسیون جهانی اقتصاد آب» که در ماه گذشته منتشر شد، نیمی از جمعیت جهان در حال حاضر با کمبود آب مواجه هستند و این تعداد با بدتر شدن بحران آب و هوایی افزایش خواهد یافت. کمیسیون جهانی اقتصاد آب که توسط هلند در سال ۲۰۲۲ و با تکیه بر کار دهها دانشمند و اقتصاددان برجسته راهاندازی شده است، قصد دارد تا دیدی جامع از وضعیت سیستمهای هیدرولوژیکی جهانی و نحوه مدیریت آنها ایجاد کند. گزارش ۱۹۴ صفحهای آن بزرگترین مطالعه جهانی است که تمام جنبههای بحران آب را بررسی کرده و راهحلهایی را برای سیاستگذاران پیشنهاد میکند. در ادامه به بررسی ابعاد نشست اخیر این کمیسیون و بررسی این گزارش میپردازیم.
-
توصیه صندوق بینالمللی پول به ترکیه:
بیشتر کردن اقدامات حمایتی در عوض افزایش حداقل دستمزد
انتظار میرود آنکارا در ماه پایانی سال میلادی جاری افزایش حداقل دستمزد را اعلام کند؛ افزایش دستمزد قبلی در این کشور که در ژانویه سال ۲۰۲۴ انجام گرفته است ۴۹ درصد بود و در سه ماهه اول سال، تورم را به شدت افزایش داد. ترکیبی از انتظارات تورمی ثابت و نیازهای بزرگ واردات انرژی، ترکیه را در برابر تورم و شوکهای انرژی به شکل سریعتر و گستردهتری آسیبپذیر میکند. IMF به ترکیه توصیه کرده است تا دست از افزایش حداقل دستمزد بکشد و در عوض بر اقدامات حمایتی برای فقیرترین اقشار جامعه متمرکز شود.
-
حداقل ۶۲ نفر کشته شدند؛
سیل شدید اسپانیا را درنوردید
سیل شدید شرق و جنوب اسپانیا را درنوردید؛ این بدترین فاجعه مرتبط با سیل در اسپانیا از سال ۱۹۹۶ است. آمار نهایی تلفات پس از این سیل ناگهانی هنوز مشخص نیست اما تعداد مفقودین بالاست. در برخی از مناطق این کشور هشدار قرمز برای بارندگی شدید صادر شده است و انتظار میرود آب و هوای نامساعد ادامه داشته باشد. اسپانیا در سالهای اخیر با طوفانهای پاییزی مشابهی مواجه بوده است و دانشمندان میگویند بدتر شدن رویدادهای شدید آب و هوایی احتمالاً ناشی از تغییرات آب و هوایی و اقلیم زمین است.
-
مآثر در افزایش رفاه اما بیتاثیر بر بهروری؛
درآمد پایه همگانی چیست؟
«درآمد پایه همگانی» شکلی از تامین اجتماعی است که بدون هیچ گونه الزامات کاری یا شرایط رفتاری، حداقل درآمد را برای همه تضمین میکند. این برنامه با سایر برنامههای رفاهی که اغلب هدفمند، مشروط و بوروکراتیک هستند متفاوت است. هدف «درآمد پایه همگانی» ارائه یک سطح اساسی از امنیت اقتصادی و استقلال برای همه افراد، صرفنظر از شرایط آنها است. بهنظر میرسد اجرای چنین برنامهای به دلیل تغییر ماهیت کار، افزایش اتوماسیون و هوش مصنوعی، تداوم فقر و نابرابری، و محدودیتهای سیاستهای اجتماعی موجود مورد نیاز است. اما آیا اجرای این طرح با چنین ویژگیهایی لزوما به بهبود وضعیت بازار کار یا اهداف مورد نظر دیگر خواهد رسید؟
-
وضعیت صنعت بیمه در مواجهه با ریسکهای جدید؛
خطرات کلیدی جدید، بیمهشدنی نیستند
همانطور که چشمانداز ریسکها پیچیدهتر میشود، مدیران ریسک نقش گستردهتری را در سازمانهای بیمه به عهده میگیرند. نگرانیها در مورد بیمهپذیری در حال افزایش است؛ طبق نظرسنجی «انجمن مدیریت ریسک اروپایی» بیش از نیمی از مدیران ریسک بر این باورند که برخی از خطرات، فعالیتها یا مکانها در آینده نزدیک غیرقابل بیمه خواهند شد. در بحبوحه چنین وضعیتی بیمهگران در حذف ریسکهای نوظهور از لیست شمول بیمه خود بسیار سریع عمل میکنند و ریسکهای جدید، بهویژه خطرات مربوط به تغییرات آب و هوایی را فورا کنار میگذارند.
-
فناوری در خدمت صندوقهای بازنشستگی قرار میگیرد:
تحول مدیریت بازنشستگی، با هوش مصنوعی
بر اساس گزارش مؤسسه تحقیقاتی آمریکاییِ مرسر سیافای، ثابت شده است که هوش مصنوعی (AI) میتواند در زمینه مدیریت بازنشستگی تغییرات اساسی ایجاد کند و منجر به صرفهجویی در هزینه و نتایج سرمایهگذاری بهتر برای مستمریبگیران شود.
-
درسهای کلیدی برای سیستمهای حمایتی؛
پنج کشور با بهترین نظامهای تامین اجتماعی
دانمارک، سوئد، فنلاند، نروژ و کانادا از بهترین سیستمهای تامین اجتماعی در جهان برخوردارند. اهمیت سیستمهای تامین اجتماعی در برقراری برابری و توزیع عدالت در جوامع است، از این رو این کشورهای میتوانند نمونهها و سرمشقهای خوبی برای سایر ملل در زمینه تامین اجتماعی باشند. البته تجربه سیستمهای تامین با توجه به فرهنگ جوامع مختلف متفاوت خواهد بود.
-
وزیر بازرگانی بریتانیا:
قراردادهای تجاری با هند و کشورهای حاشیه خلیج فارس در اولویت است
بریتانیا روز دوشنبه گفت که تضمین قراردادهای تجارت آزاد با هند و کشورهای خلیج فارس «اولویت» دولت کارگر است. انتظار میرود مذاکرات بین بریتانیا و شورای شرکت خلیج فارس بسیار زود از سر گرفته شود. قراردادهای تجارت آزاد بریتانیا به عنوان یک مزیت کلیدی برگزیت مطرح می شد، اما تاکنون ثابت شده است که این قراردادها دست نیافتنی بوده است.
-
در نگاه آمریکاییها؛
آیا کالجهای دانشگاهی ارزشش را دارند؟
با بهبود وضعیت اقتصادی برای جوانان با و بدون مدرک در ایالات متحده آمریکا، آمریکاییها دیدگاههای متفاوتی در مورد ارزش مدرک دانشگاهی و هزینههای آن دارند. موسسه پژوهشی «پیو» با انتشار آخرین نظرسنجی خود در این باره دیدگاهها آمریکاییها نسبت به موضوع را سنجیده است. بر این اساس تنها یک نفر از هر چهار بزرگسال آمریکایی معتقد است که داشتن مدرک دانشگاهی چهار ساله برای به دست آوردن شغلی با درآمد خوب در اقتصاد امروز «مهم» و تقریباً نیمی از مصاحبهشوندگان معتقدند که اهمیت مدرک دانشگاهی از ۲۰ سال پیش کمتر شده است.
-
بحران جهانی مسکن/۱
موضوع مسکن یک بحران جهانی است. بحرانی که در حال خفه کردن طبقه متوسط شهری، خصوصا در شهرهای بزرگ جهان است. این بحران چگونه ایجاد شده و دلایل آن چیست؟ وضعیت کشورهای توسعه یافته در مواجهه با این بحران چگونه است و آیا میتوان راهحلی را برای آن یافت؟ در این یادداشت سعی میکنیم تا به برخی پاسخهای مناسب در این زمینه بپردازیم.