تعطیلی‌ها باعث افزایش قاچاق کتاب شده است

۱۸۰ کتابفروشی با ارسال نامه‌ای خطاب به سیدعباس صالحی خواستار تجدید نظر در رابطه با تعطیلی کتابفروشی‌ها شده نسبت به افزایش قاچاق کتاب در این شرایط هشدار دادند.

به گزارش آتیه آنلاین به نقل از تسنیم، صنعت نشر کشور که طی سال‌های گذشته با چالش‌های متعددی روبه‌رو بوده و فراز و فرودهای بسیاری را پشت‌سر گذاشته است،   در یک سال و چند ماه گذشته، پس از شیوع ویروس کرونا با چشمی نگران به آینده می‌نگرد. افزایش چندباره قیمت کاغذ و ملزومات چاپ از یک سو، تعطیلی‌های گاه و بیگاه بر اثر شیوع کرونا از سوی دیگر، کار را برای ناشران و فعالان این حوزه سخت‌ کرده است. براساس آمارهای منتشرشده، میزان چاپ کتاب در کشور طی یک سال گذشته کاهش داشته و برخی از ناشران، از انتشار آثار چاپ‌اولی نیز خودداری می‌کنند تا به‌اصطلاح از خواب سرمایه خود پیشگیری کنند.

در چنین شرایطی، تعطیلی کتابفروشی‌ها در ابتدای سال به‌دلیل پیک چهارم کرونا انتقاداتی را به‌همراه داشت. طی یک هفته اخیر، بارها فعالان این حوزه با ارسال نامه‌ای به وزیر ارشاد خواستار بازگشایی کتابفروشی‌ها و تغییر این رویه شده‌اند. در جدیدترین اقدام، 180 کتابفروشی با ارسال نامه‌ای دیگر خطاب به سیدعباس صالحی نسبت به ورشکستگی برخی از فعالان این حوزه تذکر و در رابطه با افزایش قاچاق کتاب نیز هشدار داده‌اند، متن نامه به این شرح است:

جناب آقای دکتر سید عباس صالحی

وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی

سلام علیکم

با احترام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما در ایام ماه مبارک رمضان، به‌دنبال درخواست و مطالبه کتاب­فروشان مبنی بر جلوگیری از تعطیلی کتاب­فروشی در ایام کرونا­ و عدم پاسخگویی شفاف توسط وزیر محترم و نیز برداشت‌­ها و تفسیرهای متفاوت از آن مطالبه، لازم است برای روشن شدن مسئله و تصمیم‌گیری شایسته نکاتی به سمع و نظر حضرتعالی برسد.

نیک مستحضرید فرهنگ همانند روحی در کالبَد تمامی مؤلفه­‌های اجتماعی حضور دارد و جهت‌دهنده به تصمیم‌­های اقتصادی، سیاسی و مدیریتی است، حال اگر فرهنگ کشور نادیده گرفته شود مسلماً به مؤلفه­‌های اجتماعی، سیاست­‌گذاری­‌ها و تصمیم­‌های فرهنگی کشور آسیب و خلل جدی وارد شده و در نتیجه مسیر حرکت کشور به بیراهه می‌­رود، از طرفی پایبندی مردم به سیاست­‌های کشور نیازمند فرهنگ­‌سازی بجا و صحیح است، که مصوبات ستاد ملی کرونا نیز از این قاعده مستثنا نیست.

همان­‌گونه که درگذشته به آن اشاره شد، هر زمان کشور با بحران و یا مسائل غیر قابل پیش­‌بینی روبه‌رو می­‌شود، اولین چیزی که به‌راحتی از آن عبور شده و در انتهای صف قرار می­‌گیرد، مقوله فرهنگ است، چرا که نگاه ما به فرهنگ نگاهی حاشیه‌ای است و مطابق آنچه بیان شد، فرهنگ­‌سازی صحیح  عامل موفقیت در تحقق سیاست‌های ذکرشده می‌­باشد و تصور اینکه مسائل فرهنگی کشور اولویت ندارد مثالِ  "دیوار کج" است که فروریختن آن حتمی است.

کتاب­فروشی بستر پیاده­‌سازی بخش قابل‌توجهی از مؤلفه­‌های فرهنگی کشور است و این گزاره واقعیتی ثابت‌شده است. بیان این نکته ضروری است که مقصود نگارنده در نامه قبلی و مطالبه پیشِ‌رو، تبیین اهمیت رساندن محتوای فرهنگی به افکار جامعه است. انتقال دانش و فرهنگ باید استمرار داشته باشد و قطع این جریان، همانند قطع شریان­‌های اصلی کشور است، کما اینکه این موضوع در کشور­های اروپایی مورد توجه قرار گرفته و تا به امروز در بدترین شرایط همه­‌گیری ویروس کرونا نیز زنجیر تعطیلی به گردن فرهنگ کشورشان نزده‌اند.

گذشته از این، تعطیلی کتاب­فروشی­‌ها مشکلات دیگری را هم به‌وجود آورده است؛ از جمله: عدم تأمین نیاز مردم به کتاب و نیز افزایش قاچاق کتاب، فروش کتب ممنوعه و دست­فروشی کتاب.

لذا انجمن کتاب­فروشان خوشه به‌نمایندگی از 180 کتاب­فروشی در سراسر کشور به‌عنوان کنش­گران فرهنگی به استحضار می­‌رساند، تهدید آسیب به ساحت فرهنگ جدی است و مسئولیت این امر متوجه متولیان حوزه فرهنگ در کشور است. مسیر برون‌رفت از این تهدید، توجه به اولویت فرهنگ در سیاست‌­گذاری و برنامه‌ریزی بر اساس این مهم است.

کد خبر: 13910

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 4 =