لزوم عملیاتی شدن سند ملی سالمندان

رییس اداره سالمندان وزارت بهداشت با بیان اینکه سالمندی جمعیت یک واقعیت جهانی است، گفت: سند ملی سالمندان ابلاغ شده، اما عملیاتی شدن آن شرط لازم است. تا زمانی که عملیاتی نشود، از آن استفاده‌ای نمی‌شود و لازمه عملیاتی شدن آن هماهنگی و همکاری دستگاه‌ها با یکدیگر است.

به گزارش آتیه‌آنلاین به نقل از وبدا، دکتر محسن شتی، در نشست خبری که به مناسبت «هفته سالمندان» در استودیو سلامت وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: امروز اولین روز هفته ملی سالمند است که با عنوان «رسانه، آگاهی بخشی، مطالبه‌ گری، فرهنگ و گفتمان ‌سازی» نامگذاری شده است. سالمندی جمعیت یک واقعیت جهانی است و ما با یک فاصله چند ده ساله وارد این وضعیت می‌شویم. در این شرایط هم اولویت و هم توجه به سلامت و رفاه سالمندان است که اولویتی ملی و جهانی است.

وی افزود: در زمینه بحث صیانت از جمعیت اول فرزندآوری در ذهن‌مان می‌آید، اما یکی از بحث‌هایی که در سیاست‌های جمعیتی اهمیت زیادی دارد، این است که وقتی جمعیت سالخورده می‌شود، متوسط سن جامعه بالا می‌رود. این باعث نگرانی همه سیاستگذاران در همه جای دنیاست. با افزایش متوسط سن یکی از نگرانی‌ها افزایش درصد سرباری و افرادی است که نیاز به مراقبت دارند. یکی از استراتژی‌هایی که روی آن تاکید می‌شود، تاکید بر فرزندآوری است که تعداد موالید افزایش یابد و متوسط سن کاهش یابد. اما جمعیتی که به دنیا می‌آید، طول می‌کشد به سن استقلال برسد و ۱۵ سال سربار خواهند بود. حال اگر دستگاه‌های مختلف بتوانند نقش خود را در سالمندی فعال و سالم ایفا کنند، سالمندانی داریم که فعالند، بیمار نیستند، وابسته به دیگران نیستند.

وی افزود: بنابراین اگر بتوانیم در حوزه سالمندی تمرکزمان را بر روی حفظ و ارتقای سلامت سالمندان‌مان و سالمندی فعال و سالم بگذاریم، نگرانی کمتری خواهیم داشت. این اقدام زودبازده‌تر است.

اجرای مراقبت‌های ادغام یافته سلامت سالمندان در مراکز بهداشت

دکتر شتی گفت: موضوع دیگر بحث مراقبت‌های ادغام یافته‌ای است که داریم. بسته مراقبت‌های ادغام‌ یافته سلامت سالمندان‌مان در کل مراکز جامع سلامت، پایگاه‌های بهداشتی و خانه‌های بهداشت در حال اجرا است که شامل مراقبت‌های شش گانه پیشگیری از سکته‌های قلبی و مغزی از طریق خطرسنجی و مراقبت ادغام یافته دیابت، فشار خون بالا و چربی خون، اختلالات تغذیه، پیشگیری از عدم تعادل، افسردگی، تشخیص زودهنگام غربالگری سرطان پستان و سرطان روده بزرگ از برنامه‌های دیگری است که در دو سطح غیرپزشک و پزشک در حال اجراست. بسته خدمت پزشک‌مان بازنگری شده و در حال اجراست.

وی گفت: هدف سوم سند ملی سالمندان مرتبط با وزارت بهداشت است که شامل حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی و توانبخشی پزشکی است. ما در حوزه‌های مختلف، برنامه‌های مختلفی داشتیم. در دولت گذشته آماده کردن زیرساخت‌ها، محتواها و مدل‌ها بوده است. مانند محتواهای خودمراقبتی برای سالمندان که نوشته شده و آماده است. مباحثی مانند مراقبت در منزل هم در سالمندان وجود دارد که به دنبال تدوین استانداردهای بومی برای آن هستیم.

ضرورت توجه به جایگاه ویژه برای سالمندان در برنامه توسعه هفتم

دکتر شتی تاکید کرد: اینکه این استانداردها ضمانت اجرایی داشته باشد، اقدامی است که بخش‌های مختلف دولت باید کمک کنند. اکنون در آستانه نهایی شدن برنامه هفتم توسعه هستیم که لازم است جایگاه سالمندان در این برنامه و در بودجه آنطور که باید و شاید دیده شود. نیازمند هماهنگی عملیاتی قوی‌تری در حوزه سالمندان هستیم. باید به این حوزه فعالانه‌تر ورود کنیم. مشکلات عدیده‌ای در حوزه سالمندان داریم. سعی ما این است که با کمک همه معاونت‌های وزارت بهداشت بتوانیم نقش‌مان را درست ایفا کنیم و سایر دستگاه‌ها هم باید کمک کنند.

سند ملی سالمندان عملیاتی شود

وی گفت: سالمندی فقط مشکل جسمی و پزشکی نیست، بلکه همه سازمان‌ها اعم از بیمه، کمیته امداد، بهزیستی، هلال احمر و وزارت بهداشت، در کنار هم باید جمع شده و فکری کنیم. اکنون سند ملی سالمندان ابلاغ شده، اما عملیاتی شدن آن شرط لازم است. تا زمانی که عملیاتی نشود، از آن استفاده‌ای نمی‌شود و لازمه عملیاتی شدن آن هماهنگی و همکاری دستگاه‌ها با یکدیگر است.

۸ میلیون سالمند در ایران

وی افزود: در کشور ۸ میلیون سالمند داریم که حدود ۶ تا ۷ میلیون نفر از آنها دارای پرونده‌ الکترونیک هستند که در سال قبل این سالمندان را از نظر خطرپذیری به گروه‌های بسیار پرخطر، پرخطر، خطر متوسط، کم خطر و حداقل خطر تقسیم کردند. یعنی سالمندان دچار بیماری صعب ‌العلاج، بیش از دو بیماری زمینه‌ای و ... داشتند، ریسک فاکتورهای بالا بوده است و به همین ترتیب پیش رفته‌اند.

دکتر شتی گفت: باید توجه کرد که همه نیازهای سالمند پرخطر، ویزیت یا برطرف کردن نیاز بهداشتی نیست، بلکه گاهی اوقات نیاز به همراه، کمک مالی و ... دارند. این نیازها از سوی یک دستگاه قابل حل نیست. خواهشم این است که بتوانیم با عملیاتی کردن سند، به ارتقای سطح سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و... سالمندان برسیم.

کد خبر: 29469

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 10 =