حجم نقدینگی به ۵۶۷۶ هزار میلیارد تومان رسید

برپایه آخرین داده‌های آماری بانک مرکزی، حجم نقدینگی در پایان مهر ماه سال ۱۴۰۱ به ۵ هزار و ۶۷۶ همت (هزار میلیارد تومان) رسید که در مقایسه با پایان اسفندماه سال گذشته ۱۷,۵ درصد رشد را ثبت کرده است.

به گزارش آتیه آنلاین به نقل از روزنامه ایران، بانک مرکزی، جداول گزیده آمارهای اقتصادی مربوط به مهر ماه سال ۱۴۰۱ را منتشر کرد که حاوی جدیدترین اطلاعات و آمارهای اقتصادی در بخش‌های پولی و بانکی، تراز پرداخت‌ها و بازار سرمایه است.

براساس آخرین داده‌های آماری بانک مرکزی، حجم نقدینگی در پایان مهر ماه سال ۱۴۰۱ به رقم ۵ هزار و ۶۷۶ هزار میلیارد تومان (۵۶۷۶ هزار میلیارد تومان) رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۴,۳ درصد رشد داشته است.

حجم نقدینگی در پایان اسفندماه سال ۱۴۰۰ برابر ۴ هزار و ۸۳۲ هزار میلیارد تومان و در پایان اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰ نیز ۳ هزار و ۹۲۴ هزار میلیارد تومان بود.

نرخ رشد نقدینگی در ۱۲ ماه منتهی به مهر ماه ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل از آن ۳۴,۳ درصد و در مهر ماه ۱۴۰۱ نسبت به اسفند ۱۴۰۰ نیز ۱۷,۵ درصد رشد داشت.

اقتصاد بدون رشد نقدینگی معنایی ندارد و وجود این پدیده در اقتصاد ایران نیز امری غیرقابل انکار و طبیعی است. موضوع مهم، اما کمیت و کیفیت نقدینگی است. مقدار نقدینگی نباید آنقدر بالا باشد که نتوان ارتباطی منطقی بین آن و شاخص‌های کلان اقتصادی همچون نرخ رشد اقتصادی برقرار کرد.

دولت‌ها همواره سعی می‌کنند رشد نقدینگی را کنترل و آن را به مسیر درست هدایت کنند. هر دولتی که بتواند رشد نقدینگی را کنترل کرده و آن را از روندی قابل قبول برخوردار سازد و به سمت تولید هدایت کند، می‌تواند پیامدهای مثبتی را از نظر رشد اقتصادی، افزایش اشتغال و کاهش تورم برای کشور رقم بزند، اما عدم کنترل و هدایت نقدینگی، رشد لجام گسیخته تورم را به دنبال دارد.

بدهی ۱۹۷ هزار میلیاردی بانک‌ها به بانک مرکزی

همچنین گزیده آمارهای اقتصادی بانک مرکزی بیانگر بدهی ۱۹۷ هزار میلیاردی بانک‌ها به بانک مرکزی است. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، تازه‌ترین گزارش بانک مرکزی از گزیده آمارهای اقتصادی مهر ۱۴۰۱ نشان می‌دهد، بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی با افزایش نسبت به اسفند سال قبل به ۱۹۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. این در حالی است که بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در مهر ماه سال گذشته ۱۵۶ هزار میلیارد تومان بود که در پایان اسفند همان سال به ۱۴۶ هزار میلیارد تومان رسید. بنابراین، مطالبات بانک مرکزی از بانک‌ها در مهر ماه سال‌جاری نسبت به مهر ماه سال قبل ۲۶,۳ درصد و نسبت به اسفند ۱۴۰۰ نیز ۳۵ درصد افزایش یافته است.

همچنین، خالص مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی با ۲۹ درصد رشد نسبت به پایان سال قبل به ۲۳۱ هزار میلیارد تومان رسید. مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی در مهر ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱۳,۸ درصد رشد داشته است.

البته، رقم بدهی دولت، شرکت‌ها و مؤسسات دولتی به بانک مرکزی در این مدت به ترتیب معادل ۱۷۳ هزار میلیارد تومان و ۵۷,۹ هزار میلیارد تومان بوده که هر یک در مقایسه با پایان سال قبل با رشد ۴.۴ و ۵۵,۵ درصدی مواجه شده‌اند.

البته بدهی دولت به بانک مرکزی نسبت به مدت مشابه در سال قبل، ۳۰.۴ درصد و بدهی شرکت‌ها و مؤسسات دولتی ۲۴.۹ درصد رشد داشته است.

گزیده آمارهای اقتصادی بانک مرکزی همچنین نشان می‌دهد که خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی با رشد ۸,۴ درصدی نسبت به مهر سال قبل به ۷۵۳۲,۲ هزار میلیارد ریال رسیده است.

سپرده بانک‌های تجاری نزد بانک مرکزی نیز ۳ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه و پایان سال قبل به‌ترتیب ۸,۵ و ۳۱,۲ درصد کاهش یافته است.

جمع کل دارایی‌های بانک‌های تجاری در دوره مورد بررسی، ۲۲۳۵,۷ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به پایان سال قبل، دارای ۱۱,۹ درصد رشد بوده و میزان بدهی بانک‌های تجاری به بانک مرکزی در پایان مهر ماه امسال به ۴۹,۹ هزار میلیارد تومان رسیده است.

ضمن اینکه، میزان دارایی‌های خارجی بانک‌های تخصصی در پایان مهر ماه امسال معادل ۳۹۵,۲ هزار میلیارد تومان شده که نسبت به سال قبل ۰,۸ درصد رشد یافته است. جمع کل دارایی‌های بانک‌های تخصصی در این دوره رقم ۱۶۸۴ هزار میلیارد تومان است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۲,۳ درصد رشد دارد. همچنین، میزان بدهی بانک‌های تخصصی به بانک مرکزی ۶۶,۷ هزار میلیارد تومان است که معادل ۴۲,۵ درصد نسبت به مهر ماه سال قبل افزایش داشته است.

خالص سپرده‌های بخش دولتی نزد بانک مرکزی از ۲۰,۹۶ هزار میلیارد تومان در مهر ۱۴۰۰ به ۴۶,۹۵ هزار میلیارد تومان در انتهای مهر ۱۴۰۱ رسیده است.

میزان بدهی خارجی ایران اعلام شد

بدهی خارجی ایران در پایان مهر ماه امسال، ‌به ۶ میلیارد و ۵۷۹ میلیون دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه و پایان سال قبل به‌ترتیب ۳۸ و ۳۱,۸ درصد کم شده است.

گزارش جدید بانک مرکزی از گزیده آمارهای اقتصادی نشان می‌دهد میزان بدهی‌های کوتاه‌مدت کشور یک میلیارد و ۸۸۷ میلیون دلار و بدهی‌های بلند مدت ایران نیز ۴ میلیارد و ۶۹۳ میلیون دلار است.

از سوی دیگر، معادل یورویی بدهی خارجی ایران، ۶ میلیارد و ۶۷۸ میلیون یورو است که ۴ میلیارد و ۷۶۳ میلیون یورو از این میزان، حجم بدهی‌های میان مدت و بلندمدت بوده و یک میلیارد و ۹۱۵ میلیون یورو حجم بدهی‌های کوتاه مدت است.

این در حالی است که میزان بدهی خارجی کشور در پایان مهر ماه سال قبل معادل ۹ میلیارد و ۸۲ میلیون دلار بوده و میزان بدهی‌های کوتاه‌مدت کشور ۲ میلیارد و ۴۷۹ میلیون دلار و بدهی‌های بلندمدت ایران نیز ۶ میلیارد و ۶۰۴ میلیون دلار اعلام شده است. همچنین، رقم بدهی‌های خارجی ایران در پایان سال گذشته، معادل ۸ میلیارد و ۶۷۵ میلیون دلار بوده است.

بنابراین، میزان بدهی‌های خارجی کشور در پایان مهر ماه سال‌جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل و پایان سال‌ گذشته به‌ترتیب ۳۸ و ۳۱.۸ درصد با کاهش مواجه شده است. گفتنی است که بدهی خارجی مجموعه تعهدات ایجاد شده در نتیجه گشایش اعتبار اسنادی تسهیلات دریافتی از بانک جهانی و سایر سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی همچنین تأمین مالی پروژه‌ها از طریق فاینانس، پیش فروش نفت و اوراق قرضه بین‌المللی را در بر می‌گیرد.

کد خبر: 56211

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 5 =